Descriere
DESCRIERE
Semintele de susan cresc in tecile unei plante de gasit in toate zonele tropicale ale lumii. Omenirea le consuma de peste 5.000 de ani, fiind primele semintele din care s-a facut ulei si numarandu-se printre primele condimente folosite. Semintele de susan sunt deseori folosite in bucataria asiatica datorita aromei lor dulci de nuca, insa in ultimele decenii au castigat notorietate in toata lumea datorita proprietatilor nutritive si medicinale. Astazi stau la originea unuia din cele mai populare sosuri, tahini – untul rezultat din macinarea semintelor.
BENEFICII ASUPRA SANATATII
Sunt sursa bogata de vitamina B6 si de minerale importante precum cupru, fier, magneziu, fosfor si calciu – doar 1/4 de cana de seminte de susan asigura 74% din doza zilnica recomandata de cupru, 31,6% din cea de magneziu si 35,1% din cea de calciu. Aceste minerale ajuta la mentinerea sanatatii oaselor, muschilor, sangelui si sistemului nervos.
Cuprul intareste vasele de sange, articulatiile si oasele si ajuta la diminuarea artritei. Magneziul sprijina sanatatea vasculara si respiratorie.
Semintele de susan sunt folosite si pentru imbunatatirea sanatatii intestinale. In medicina chinezeasca sunt folosite pentru sanatatea rinichilor si ficatului si pentru a trata constiparea si a favoriza un tranzit regulat.
Semintele de susan sunt folosite la pacienti care se refac dupa boli grave si dupa febra. Semintele redau organismului mineralele esentiale pierdute pe timpul suferintei.
Consumul de seminte de susan este asociat si cu reducerea colesterolului – ele contin fitosterol, un compus similar colesterolului care de fapt il reduce pe acesta in corp.
Semintele contin fibre si proteine.
MOD DE FOLOSIRE
Semintele de susan se folosesc in cereale, biscuiti, bauturi, granola, se pot adauga in supe si salate si fac apreciatul unt tahini. Semintele de susan pot face un excelent substitut la maioneza prin combinarea in bleder cu apa (1 parte seminte de susan si 2 parti apa, apoi sare dupa gust).
Nu există recenzii până acum.